sobota 19. prosince 2009

StreetParty číslo 9

Sice dnes byla po dlouhé době nepracovní a volná sobota, ale bylo potřeba dokoupit ještě pár věcí a tak jsme si přivstali a vyrazili na nákupy hned po ránu, kdy je všude nejmíň lidí a dá se to taky zvládnout nejrychleji. Strkat se pak v přeplněných obchodech s tlupou šílených lidí, no ani omylem... Pak jsme se ještě stavili na vánočních trzích na náměstí a dali jsme si bramborák, no jak jsme byli hladoví, ten bodl :-) Já ještě horkou medovinu na zahřátí a pak hurá domů. Na večerní streetparty jsem si ještě nachystala krabí pomazánku a pak už byl klid.
Tahle zimní sešlost se traduje od postavení domečků, kde bydlíme, prostě se sejdou lidi z asi 12 baráků, co jsme tak pohromadě nejblíž a vždycky se to pořádá u někoho jiného na dvoře, nebo na ulici před domem. Ti, co to pořádají, většinou víc sousedů dohromady, nachystají to hlavní, zázemí, svařák, trochu jídla a pak už každý, co přijde, něco přinese a nakonec se stoly prohýbají pod jídlem a pitím. Je to bezva tradice, aspoň se lidi sejdou, poznají, popovídají, pak se jinak udržují sousedské vztahy. Je to pak jiné, než když se nějaký "soused", který bydlí poblíž, radši schová domů, dělá, že vás nevidí, než by pozdravil... Nevím, co by to komu udělalo, já radši někoho pozdravím třikrát, "hubu" mi to neutrhne, jak se tady říká a je to přece slušnost. Holt asi se to tak úplně nenosí...
Letos jsme si teda vybrali snad nejchladnější den, co vůbec byl. Hned po příchodu jsme dostali na přivítanou panáka slivovice a na chvilku bylo teplo. Svařák šel na dračku a čaj se ani nestačil vařit. Jídlo bylo výborné, první zmizel tatarák od sousedů vegetariánů a pak že vegetariánské jídlo není dobré... Je, když se umí připravit. Ale zase kousek uzeného je kousek uzeného, že? :-)
Takže vnitřní zahřívání fungovalo vždycky jen chvilku a tak jsme postávali kolem ohňů a zahřívali se i tak. Samozřejmě došlo i na vypouštění balónků přání, všech barev a tak bylo i veselo. Po asi dvou hodinách jsme si museli odskočit, tak jsme si odběhli domů a já jak jsem se vyzula a vyslekla, tak už jsem odmítla jít zpátky, protože po dvojím vymrznutí na trzích jsem byla pěkně načnutá a tohle už bylo na mě moc. Takže Pavlík se tam ještě na chvilku vrátil, rozloučit se i za mě a já jsem se mezitím nahřívala ve sprše. Dvě peřiny na noc a ještě oblečení hodné polárníka, mě tak trochu zahřálo, elektrická vyhřívací deka pod prostěradlem jela na plné kule a já jsem konečně přestala být zmrzlá na kost. No, rýma se mi pak další den rozjela pěkně, ale na to, že mám denně plný obchod lidí, co mi tak kýchají a pokašlávají, jsem odolávala celkem dlouho, ne? Takže hurá léčit, ať si Vánoce užiju ve zdraví :-)

No a další streetparty? Ta bude asi letní, ta je jednou za dva roky, tu pořádáme my s našima sousedama, kteří mají největší pozemek a všichni se tam vejdou a ta bude asi příští rok. Takže hurá do dalšího roku, v létě bude veselo!