pondělí 20. února 2012

Neděle 15.5.2011
Markétka


Sdílím prosbu své kamarádky Jany a jejího manžela Milana, kteří shánějí přes Nadaci Konto Bariéry peníze na pobyt pro jejich malou Markétku v rehabilitačním centru Adeli v Piešťanech, který však neuhradí zdravotní pojišťovna.

Markétka je i přes těžkosti, které provázely její narození veselá a i když ve dvou a půl letech ještě nechodí, nic jí nezabránilo tomu, aby si neosedlala naši Endžinku o Vánocích :-) viz foto vpravo dole... Za všechny tři moc děkuju


Jana Morávková Máselníková

Ahoj,

Rádi bychom Vás oslovili jménem naší dvou a půl roku staré dcery, která má od narození trpký život a společně vyvíjíme nemalé úsilí na to, aby se vyrovnala svým vrstevníkům. A tímto bychom Vás více než rádi požádali o Vaši pomoc.

Naše dcera Markétka Morávková se narodila dne 22. 6. 2009 předčasně v 36. týdnu těhotenství s velkými obtížemi. Na svět přišla již bez známek života, vážila pouhých 1470g. Doktoři vynaložili veškeré své schopnosti pro její oživení, což se nakonec zdařilo, avšak ne bez následků na jejím zdraví. Poté jme se dozvěděli, že již v děloze byla částečně bez plodové vody, a tím pádem bez veškeré výživy, neměla tedy možnost okysličení mozku a dalšího přirozeného vývoje. Doktoři nám sdělili, že má minimální šanci na přežití. Nekonečný boj jsme však nevzdali.

Dnes jsme rádi, že jsme se rozhodli proto, abychom naši Markétku udržovali na přístrojích v inkubátoru při životě a doufali v to, že jednou nastanou jak pro ni, tak pro nás, časy šťastnější. Museli jsme přečkat mnoho obtíží, které souvisely s krvácením do mozku a jeho následnými křečemi, mnoha infekcemi, potížemi se srdíčkem a jeho občasným selháváním, nedovyvinutými plícemi, oběhovou nestabilitou a ještě k tomu během toho všeho byla připojena na přístrojích, které hlídali její životní funkce. Po dvou pro nás nekonečných měsících vytrvalosti a úsilí lékařů se podařilo mnoho napravit, až na nemalé poškození mozku.

Poté co jsme si Markétku donesli do svého domova, musela neustále užívat léky na zmírnění výbojů v jejím mozku. O dva měsíce později jsme byli nuceni opět navštívit nemocnici, protože Markétka začala trpět občasnou ztrátou dechu. Po týdnu trápení tyto problémy odezněly a Markétka již dýchala stabilně.

Nyní již není Markétka nucena užívat výše zmíněné léky proti epilepsi. Ve svém korigovaném věku dva a půl let váží to, co roční dítě, pouhých 10 kg. Její pokroky jsou minimální, čili neuspokojující, neustále trpí problémy s pohybem, do teď nechodí, hybností se vyrovná přibližně devíti měsíčnímu dítěti. Její další potíže se týkají řeči, s kterou se vyrovná osmnácti měsíčnímu dítěti. Dodnes trpí také problémy s přijímáním potravy. Má tedy těžké pohybové i komunikační postižení. Diagnóza zní DMO spastická infatilní diparéza, mikrocephalie. Mimo tyto veškeré neduhy trpí i očními vadami a musí nosit brýle, které jí jsou nápomocny ke stabilizaci zraku.

Doma musíme rehabilitovat minimálně 3-krát denně tzv. Vojtovou metodou. Stále navštěvujeme mnoho lékařů, např. neurologii, očního lékaře, ortopedii, očkovací centrum, rehabilitace a v neposlední řadě také psychologii. Markétka vše snáší statečně a mnohdy bez pláče.

Veškerý náš čas se snažíme trávit s naší milovanou dcerou. Neustále se pokoušíme získat dovednosti v tom, jak s ní manipulovat, jak si s ní hrát, jak jí učit novým věcem a jak jí neustále posouvat vpřed. Je to ale vše dost časově, psychicky i finančně náročné. Aby naše dcera mohla dokázat víc, je vždy potřeba plno rehabilitací, speciálních pomůcek, lázní, apod. Bohužel ne vše je hrazeno zdravotní pojišťovnou.

Nyní by Markétce velice pomohl 14-ti denní pobyt v rehabilitačním centru Adeli v Piešťanech (http://www.adeli-method.com/cz/), který nám však neuhradí naše zdravotní pojišťovna. Výsledky tohoto centra jsou prý velmi dobré a již několik let ozkoušené. Jeden pobyt vyjde na 3070 eur, což je zhruba v přepočtu na koruny české 76 750,-, což nejsme schopni uhradit z vlastních prostředků (za tuto částku je poskytnuta péče na 63 hodin beze stravy a ubytování).
Tímto pobytem bychom chtěli zlepšit Markétky rovnováhu, její celkové držení těla a dosáhnout zpevnění jejího celého svalstva. Jsme si zcela jisti, že po svých nohou z pobytu neodejde, to by se musel stát zázrak, ale i zázraky se dějí, avšak zcela jistě to napomůže tomu, aby se posunula alespoň o další krok kupředu ve svém vývoji.

O co se vás celou dobu pokoušíme požádat je finanční pomoc na pobyt v léčebném ústavu v Piešťanech, který by mohl Markétku značně posunout vpřed.

Jestliže budete tak hodní a rozhodnete se Markétce přispět nějaký obnos, klidně i symbolický, prosím, využijte náš účet u Nadace Konto Bariéry, kde lze vystavit na požádání i Darovací smlouvu, kterou si poté můžete odečíst z daní. Informace o čísle účtu jsou uvedeny níže.

Dennodenně děláme pro Markétku vše co je v našich silách a finančních možnostech. Naším cílem je, aby jednou Markétka stála na vlastních nohách, mohla si hrát spolu se svými vrstevníky, chodit do úplně obyčejné školy, kde by měla možnost úspěšně prospívat a přímo by mi vehnalo slzy do očí, kdyby jednou byla schopna sportovat a užívat si život plnými doušky a ne být nadále odkázána na cizí pomoc.

Nakonec bychom Vám rádi vřele poděkovali za Váš ztracený čas nad tímto textem.

Předem plně doufáme, že nám budete nápomocni a upřímně děkujeme,

Jana a Milan Morávkovi

Kontakty na nás:
Adresa: Metodějova 1469/1, Praha 4
e-mail: jana.moravkova@volny.cz
mobil: 605479995

Číslo účtu: 777777222/0800
Variabilní symbol: 0956224654

1 komentář:

  1. Pokud hledáte pozitivní úvěrové zkušenosti bych doporučil Le_Meridian financování. Je překvapivě snadné získat dluhovou pomoc. Budete s nimi zacházeno s úctou a profesionalitou, protože mi pomohli s úvěrem také ve výši 1,9% ROI. Email Contact..info@lemeridianfds.com
    WhatsApp ... + 19893943740

    OdpovědětVymazat